maandag 7 februari 2011


Hoe het begon..

Samira Tawfiq (echte naam: Samira Ghastin Karimona) is een in Libanon (Beirut) geboren zangeres met Syrische roots. Nadat haar zangtalent ontdekt werd op de leeftijd van 13 jaar verzamelde ze de jaren daarna enige roem in en betrad verschillende podia en festivals in Beirut. Echter was dit voor haar niet genoeg, Samira Tawfiq wilde groots worden. Met grote namen als Oum Kelthoum, Mohammed AbdelWaheb, Sabaah en Fairouz als concurrenten merkte ze zelf snel dat dit een moeilijke tot onmogelijke klus zou worden. Vandaar haar slimme zet om naar Jordanië te verhuizen en haar carrière verder uit te bouwen. De eerste single die ze uitbracht voor de Jordanese radio was “Bein el dawali” en daarna volgde al snel meer. Ze werd bekend bij een groter publiek, niet alleen het Jordanese volk maar ook in heel Libanon en andere Arabische landen. Sindsdien was de carrière van Samira Tawfiq officieel van de grond en schitterde ze ook in diverse films.


Haar muziek inspireerde..

Laten we eerlijk zijn, er waren in die tijd betere zangeressen die het Samira Tawfiq erg moeilijk maakte om door te breken. Ook hadden haar concurrenten zoals Oum Kelthoum bekende dichters als vrienden die de mooiste poetische teksten schreven voor deze legende. Samira daarentegen hield haar songteksten erg simpel en stond dichterbij de gewone mensen. Haar muziek ging niet over de duizend en een nachten en de bloedende liefde, nee. Haar liedjes gaan bijvoorbeeld over de rode auto die de buurt passeert, waarvan zij direct het nummerbord herkent, zal hij naar hun kijken of naar de buren? Door de echtheid van haar muziek drong deze diep de arabische wereld in en zo ook door naar de Noord-Afrikaanse landen diep tot in de rif gebergte. Elektriciteit hadden de riffijnen rondom Elhoceima niet dus ook geen tv. Het enige was een radio op batterijen. Samira Tawfiq drong zo ook de harten van de Riffijnen binnen. Haar cassettebandjes waren bestsellers voor de woensdagmarkt-koopmannen. Zo inspireerde zij vele jonge meisjes, romantiseerde de mannen en inspireerde ook weer andere musici. Zo vind je haar invloed duidelijk terug in een izran-liedje van Mimunt n Serwan & Mudrus (in die tijd bekende izran-zangeres en zanger in Elhoceima en omstreken). En nog steeds na al die jaren blijft de prachtige zangeres de musici van tegenwoordig inspireren. Zo putte ook Jalal Hamdaoui met zijn liedje Zineb Zenouba inspiratie uit Samira's dabke liedje "3ayn mulayitein".


Haar charmes..

De schoonheid van Samira Tawfiq is er een die vele niet zullen vergeten. De schoonheidsvlekje in haar gezicht werd door vele geïmiteerd en werd een nieuwe trend. Met haar volle figuur, appelwangen, grote mooie bruine ogen en een prachtige glimlach betoverde ze haar publiek. Een knikje als de muziek begint. Altijd een prachtige lach op haar gezicht. Zo af en toe een knipoog naar het publiek of door de camera. Op een schattige manier haar schouders ophalen bij de vragen in haar songteksten of swingend door de muziek. En zo kende ze vele karakteristieke trekjes die haar bijzonder maakte.


Hoe het in de liefde ging...

Samira Tawfiq was een artiest die honderd procent voor haar carrière ging. Ze ging er zelfs voor emigreren naar Jordanie en geen man die daar nu tussen ging komen. Samira Tawfiq is dan ook lange tijd ongetrouwd gebleven. Over tussentijdse vriendjes en dates zijn er geen gegevens bekend. Na de heftige tijd geleefd in roem ging Samira Tawfiq het rustiger aan doen, ze bracht geen liedjes meer uit en gaf zo af en toe nog ergens een optreden. In 2003 ontmoette ze vlak na een concert de Libanese zakenman Al Shab Ghabi die toendertijd in Zwitserland woonde. Heel attent had hij bloemen voor haar meegenomen en zo ontmoette de twee elkaar. De liefde bloeide en uiteindelijk is ook Samira Tawfiq gezwicht onder het moois van de liefde en zijn ze het huwelijksbootje ingestapt.


Wat doet Samira nu..

Samira Tawfiq is geboren op 25 September 1935, wat haar vandaag 75 jaar maakt. Ze heeft sinds 2004 toen ze haar been brak vlak voor haar huis in Londen, geen concerten meer gegeven en is eigenlijk niet meer in de publiciteit gekomen. Ze brengt nu haar tijd rustig door en pendelt tussen haar twee woonplaatsen in Hazmieh en Faytroun. Ze heeft echter wel de fans beloofd om een laatste album uit te brengen met acht nummers… tot op de dag van vandaag is deze belofte niet nagekomen en ik betwijfel of ze dat op deze leeftijd nog gaat doen. Maar vooralsnog houden we de hoop erop en misschien.. ooit op een mooie lentedag.. zal Samira Tawfiq ons misschien weleens kunnen verrassen..

Liefs,
Soumaya

2 opmerkingen:

  1. En stiekem vind ik haar liedjes veel leuker dan die van Oem Kelthoum :) Ik hou meer van Libanese (sham) muziek dan van de egyptische of klassieke muziek..

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Please, can you PM me and tell me number of much more thinks about this, I am truly fan of one’s webpage…gets solved properly asap.

    cheap clomid

    BeantwoordenVerwijderen